Acasă Știință
Categorie:

Știință

Reclamă

Erupțiile vulcanice din cea mai populată regiune a Islandei pot dura ani și chiar decenii. Aceasta este ceea ce a descoperit o echipă internațională de geologi în timp ce studia o serie de erupții care au avut loc pe parcursul a trei ani în Peninsula Reykjanes.

Analiza experților a arătat că toate erupțiile recente au fost alimentate de un rezervor comun de magmă situat la 10,5 kilometri sub vulcanul Fagradalsfjädl, care este umplut cu material aflat în straturile profunde ale planetei noastre.

Pagini: 1 2

Reclamă

Țara Soarelui Răsare a dezvoltat o rețea neuronală care transformă discursul furios în discurs pașnic. Până în prezent, această tehnologie este prezentată doar în limba japoneză, dar creatorii promit să o completeze la cererea altor țări.

Odată implementat, operatorii centrelor de apel care se confruntă cu iritarea clienților vor auzi o manieră de comunicare calmă și chiar politicoasă.
După cum spun creatorii, instrumentele rețelei neuronale fac tonul interlocutorului mai moale, în timp ce sensul și structura cuvintelor vor rămâne neschimbate. Acest lucru înseamnă că lucrătorul din call center va auzi în continuare toate acuzațiile și expresiile nepoliticoase, dar acestea vor fi spuse pe un ton pașnic.

Pagini: 1 2

Reclamă

Este de remarcat faptul că în 1987 a fost semnat așa-numitul Protocol de la Montreal, care prevedea respingerea utilizării substanțelor care distrug stratul de ozon în frigidere, aparate de aer condiționat și diverși aerosoli.
Conform rezultatelor unui studiu realizat de experți, conținutul de hidroclorofluorocarburi din atmosferă – gaze nocive care sunt responsabile de găurile din stratul de ozon – a atins nivelul maxim în 2021, cu cinci ani mai devreme decât prevedeau oamenii de știință. Potrivit cercetătorilor, acesta este un mare succes, iar acum putem vedea deja o mișcare către scăderea concentrațiilor.

Pagini: 1 2

Reclamă

Tehnica inovatoare utilizată în studiul căminelor în care Neanderthalii făceau focul a fost descrisă de oamenii de știință într-o publicație din Nature drept o descoperire majoră în arheologie, care ar putea arunca o lumină asupra comportamentului oamenilor preistorici.

În situl arheologic al epocii paleolitice numit El Salt din Spania, experții au descoperit șase vatră de Neanderthal. Se observă că acestea s-au format pe parcursul a 200-240 de ani, iar una de cealaltă sunt separate de zeci de ani. Aceste descoperiri sunt extrem de importante deoarece determinarea secvenței temporale a activității umane în epoca paleolitică este una dintre cele mai dificile probleme din arheologia preistorică.
În noul studiu, oamenii de știință de la Universitatea spaniolă din Burgos au aplicat o combinație a așa-numitei analize arheostratigrafice, care le-a permis să determine secvența focarelor pe baza poziției lor în raport cu straturile pământului, precum și datarea arheomagnetică, care interpretează semnăturile câmpului magnetic al Pământului din trecut prin ceea ce este înregistrat în resturile arse.

Pagini: 1 2

Reclamă

Înțelegerea tehnologiei, a cunoștințelor, a valorilor și a credințelor, precum și formarea lor, au loc de-a lungul mai multor generații, formând un lanț neîntrerupt. Dar când a început acest proces de acumulare a cunoștințelor? Cu alte cuvinte, când au început primii noștri strămoși să utilizeze cunoștințele altora și să facă conexiunile care ne deosebesc de alte primate?

Cultura cumulativă, adică acumularea de cunoștințe tehnice și tehnologice prin învățare socială, este considerată din ce în ce mai mult drept un factor-cheie al succesului uman. Acest concept a început să atragă atenția în anii 1990 ca modalitate de a distinge cultura umană de alte specii. Deși multe specii au o “cultură”, numai oamenii sunt capabili să acumuleze schimbări în timp.

În ciuda acestui fapt, alte specii decât oamenii, cum ar fi cimpanzeii, babuinii, macacii, păsările, balenele și delfinii, prezintă, de asemenea, forme de cultură cumulativă.

Pagini: 1 2

Reclamă